7 razlogov za responsive (odziven) dizajn

16. 11. 2017

Kaj pomeni reponsive spletna stran?

Če ne živite pod skalo, ste najverjetneje že večkrat slišali besedo responsive? Kaj to pravzaprav pomeni? Responsive spletna stran, ali kot smo jo Slovenci radi poimenovali »odzivna spletna stran«, je stran narejena tako, da se prilagaja vsem oblikam zaslonov. Torej bo stran enako pregledna na mobilnikih, tabličnih računalnikih in seveda namiznih delovnih postajah ter prenosnikih. Zakaj je to tako pomembno?

1. Obisk spletnih strani preko mobilnih telefonov je v strmem porastu.

Verjamete ali ne, trenutno se 50% prometa spletnega prometa odvija preko mobilnih telefonov. Ta številka strmo narašča in že naslednje leto je predvideno, da se bo številka povzpela na 80%. To pomeni, da v primeru da nimate spletne strani prilagojene za mobilne naprave, 80% obiskovalcev ne bo videlo vsebine tako kot je treba. Si znate izračunati število svojih strank zmanjšano za 80%?

2. Družbeni mediji so razlog za mobilne obiske spletnih strani

Kot je razvidno na avtobusih, vlakih, restavracijah in v čakalnih vrstah pri zdravniku, vsi v roki držijo telefon. Ogromna verjetnost je, da uporabljajo Facebook, Twitter ali Instagram. Te aplikacije so nasičene z linki in oglasi do spletnih strani in prav to je razlog, da je mobilna obiskanost spletnih strani tako velika.

3. Kupovanje preko mobilnih naprav je vse pogostejše

Spletno nakupovanje je vse bolj usmerjeno na mobilne uporabnike. Ko daste otroke spat, se usedete na pred televizor in se spomnite, da morate kupiti nekaj »za miklavža«, vam bo lažje v pisarno za mizo, ali vzeti telefon v roke? Če kdaj, še posebej pred prazniki, je dobro poskbeti da bo vaša spletna trgovina uporabniku dovolila nakupovanje iz naslonjača pred televizorjem. In če vaša spletna trgovina tega ne zmore, zamujate veliko priložnost.

4. Google ima raje responsive spletne strani in trgovine.

Zadnjič smo pisali o tem, kako Google daje prednost spletnim stranem in spletnim trgovinam z SSL certifikatom. Druga, še pomembnejša zadeva, ki vpliva na vaše pozicije v iskalniku, je odziven dizajn. Če tega nimate, se poslovite od visokih pozicij v Googlu.

Niste prepričani, če je vaša stran odzivna? To lahko preverite tule:

ali je vaša stran primerna za mobilnike

5. Eno stran je lažje upravljati kot dve.

Daleč so časi, ko je bilo treba skrbeti za dve spletni strani za eno dejavnost. Eno za telefone, drugo za računalnike. To je pomenilo dvojni vnos vsebine, pripravo slik dveh velikosti, dvojno delo in dvojna doza živciranja. Naj ne omenjamo, da to ne pije več vode pri Googlu, kjer seveda prednjači responsive metoda.

6. Boljša uporabniška izkušnja

Tole je sicer samoumevno, ampak naj vseeno poskusim razložiti. Kaj vam je lažje? Klikniti na gumb in priti do informacije, katero želite, ali se s prsti pomikati po strani, ne samo gor in dol, tudi levo ter desno, zoomati in iskati način kako klikniti na tisti mali gumb. Sam nisem ljubitelj tega in predvidevam, da marsikdo ni. Sedaj pa si predstavljajte kako to dela vaša babica ali vaš stric avtomehanik.

7. Kar je res je res!

Našteli smo 6 razlogov zakaj mora biti spletna stran in spletna trgovina prilagojena za vse oblike zaslonov in naprav. A nič od teh šestih se ne kosa z našim zadnjim namigom. Podatki so sicer povzeti iz ameriške raziskave, a nič ne de, vsi vemo, da je pri nas isto. Raziskave namreč kažejo, da 75% vseh uporabnikov svoje telefone odnese s sabo na WC! Tako je. Jaz vem, vi veste, vsi vemo da je to približno prava številka. In če ne zaradi drugih razlogov, potem zaradi tega poskrbite, da bo vaša izdelava spletne strani narejena za na WC!

uporaba spletne strani na straniscu