Ali vaša spletna stran uresničuje vaše cilje?

20. 11. 2017

Imeti spletno stran je super. Vsako podjetje brez spletne strani, se ne smatra za resno in prav je tako. Zakaj bi zaupali nekomu, ki ga na spletu sploh ne uspete najti? Ampak izdelava spletne strani je le začetek vaše poti na brezkončni cesti informatike in spleta. Marsikdo, ko prejme novo izdelano spletno stran, je izredno ponosen in poln pričakovanj. Razumljivo, a treba je vedeti, da bodo obiskovalci vaše spletne strani le tisti, ki imajo vizitko z vašim www naslovom, tisti, ki vam sledijo na družbenih omrežjih, in tisti, ki jim neposredno poveste za vašo novo spletno stran ali trgovino.

Kaj lahko pričakujete, ko je spletna stran končana?

Ko je vaša spletna stran končana, se delo za vas šele začne. Stran na spletu obstaja, a zanjo ne ve nihče. Zakaj? Ker najverjetneje tudi Google še ne ve za njo. Googlovi roboti potrebujejo do 3 tedne, da zaznajo vašo novo spletno stran. Ko jo zaznajo, jo indeksirajo ter vsebini primerno uvrstijo na mesto v svojem iskalniku. Kako visoko je to, vam bosta povedala dva primera, oba zelo pogosta za vse nove lastnike spletnih strani.

1. Spletna stran ima veliko konkurenco

Nekdo vam je izdelal spletno stran za vašo novo dejavnost, recimo tej mizarstvo. Mizarstvo je ena izmed bolj konkurenčnih ključnih besed v Sloveniji. Kaj to pomeni za vas? Ker ste v Googlovih očeh novi na trgu in ker imate novo domeno, vas bo iskalnik avtomatsko uvrstil nekam proti koncu svojih zadetkov. To pomeni, da bo spletno stran potrebno optimizirati, da bo dosegla višje pozicije v Googlu, ali pa zakupiti ključne besede v oglaševalskem sistemu Adwords, ki bo stran prikazala na vrhu prve strani v Googlu. V obeh primerih to pomeni strošek za vas.

2. Spletna stran brez konkurence.

Drug primer je pravo nasprotje prvega. Recimo, da ponujate nov izdelek na slovenskem trgu, katerega ne prodaja še nihče. Nazadnje se je to zgodilo, ko smo izdelali spletno trgovino za podjetje Panda5. Gre za odličen izdelek, novo igračo, Samolepilni trak za Lego kocke je trenutno hit čez lužo, po evropi pa še ni dobro poznan. Kaj se je zgodilo? Podjetje Panda5 je prišla s svojim izdelkom v nekaj dneh na prvo mesto v Googlu. Super, vrhunsko, kajne? Morda res, če bi prodajali ovitke za telefone, zimske gume, programe za hujšanje, ali pravzaprav skoraj karkoli drugega. Ampak biti na prvem mestu Googlovega iskalnika z izdelkom katerega nihče ne pozna je isto kot biti na zadnjem med konkurenco. Zakaj? Ker tega nihče ne išče. Kaj vam pomaga prva pozicija, če ljudje ne znajo priti do tega zadetka. V tem primeru se je potrebno lotiti drugega načina oglaševanja. Tu ne gre za ključne besede, kot v primeru mizarstva, ampak izdelek promoviramo po družbenih omrežjih. Dobra stvar tega je, da lahko dodobra načrtujemo ciljno publiko. V primeru izdelka podjetja Panda5, ker gre za igačo, smo se orientirali na prikaz oglasa samo staršem s predšolskimi otroki. Akcija se je izkazala za uspešno in prodaja je stekla že po nekaj urah.
Isto lahko storimo z drugimi stvarmi. Oglase za proteinske napitke kažemo samo osebam, ki obiskujejo telovadbo, ključno besedno “izdelava spletnih strani” prikazujemo samo novo ustanovljenim podjetjem ter protezo za zobe samo upokojencem, starejšim od 70 let. S tem se izognemo prikazovanja oglasa ljudem, katere izdelek ne zanima. Tako znižamo strošek oglaševanja, ter nepotrebno prikazovanje in kvarjenje statistike

Samolepilni trak za Lego kocke, igrača leta 2017

Sklepna beseda

Skratka, če se uvrščate med podjetje iz prvega primera, bo najlažja pot do uspeha preko optimizacije spletne stani, še prej pa preko spletnega oglaševanja. V drugem primeru, lahko takoj pričnete z oglaševanjem preko družbenih omrežij. Bodite pozorni, da se globoko posvetite ureditvi oglaševalskih akcij, saj so na prvi pogled preproste za uporabo, a lahko kaj kmalu ugotovite, da so polna izrazov, ki ne veste kaj pomenijo, obenem pa polna trikov, s katerimi lahko bistveno znižate ceno na klik. Če niste prepričani, spletno oglaševanje raje prepustite strokovnjakom.