Freelancing, da ali ne?

27. 11. 2017

Ste že slišali za poklic Full time freelancer? Sedaj ste. Kot pove že ime samo po sebi, so to osebe, ki se ukvarjajo s freelancingom. In to za poln delovni čas. Je to dobičkonosno? Seveda. Kaj pa zame? Morda…

Kdo je freelancer?

Freelancer je oseba, ki bi jih po slovensko najlažje rekli samostojni delavec. Je oseba, ki se lansira na odprt trg in za razliko iskanja dela, čaka da ga delo najde njega. Morda se sliši utopija, a dejansko veliko ljudi od tega živi, mnogi med njimi tudi na »veliki nogi«.

Kako deluje?

Vzemimo primer Janeza, ki ne more najti službe. Obvlada računalništvo, obvlada web design, spozna se na Photoshop, obdelavo slik, odličen je v programiranju in obenem še zelo dober fotograf. Ker službe ne najde ga mika poizkusiti freelancati. Morda pa tudi ima službo, pa mu je popoldne doma dolgčas in išče nov vir zaslužka. Prijavi se na portal namenjen temu, našteje svoje lastnosti, pove kaj zna, pripopa svojo profilno sliko ter življenjepis, svojo urno postavko ter čaka. V idealnem svetu ga bo našel nekdo, ki potrebuje nekoga za izdelavo spletne strani, ali pa morda samo za namestitev WordPressa na strežnik. Kliknil bo nanj, stekla bo komunikacija, vse se bo uredilo in sledi plačilo ter hvala nasvidenje. Vse lepo in prav, a največkrat se zatakne pri prvem dejanju, to je vzpostavitev stika. Zakaj? Trg je prenasičen s ponudbo, in to kar ponuja Janez ponuja še 5000 ostalih. Zakaj izbrati Janeza?
Tu skačejo v zelje še freelancerji iz Azijski držav, kateri imajo urno postavko seveda njihovim standardom primerno, takšno, za katero Janez seveda ne bo delal.

Kako torej konkurirati ostalim?

Vsak delodajalec bo izbral freelancerja na podlagi ocen iz prejšnjih projektov. Seveda je to začaran krog, sej je vsak začetnik brez ocen in to je največja težava modernega freelancanja. Ponudbe je preveliko, pravzaprav sem bil prejšnji teden, potem ko sem 4 ure dodeloval svoj profil, izpolnjeval teste, zavrnjen s strani portala UpWork, češ da je preveč istih ponudnikov. Vsak 13 letni mulc, ki si je dvakrat v življenju v Photoshopu (neuspešno) nalimal na trebuh trebušne mišica Cristiana Ronalda je prijavljen kot dizajner. Prav to je napačno izdelan poslovni model večino spletnih portalov, ki ponujano freelance izkušnjo.

Kje je rešitev?

Toptal si je freelance model zamislil drugače. Gre za ekipo strokovnjakov, ki odobrijo druge strokovnjake na področju posameznega dela freelancanja. Iz tega se je rodila elitna družina top strokovnjakov, freelancerjev, ki so prestali več testov, da so bili odobreni v njihov poslovni sistem. Dejansko to pomeni zmago za ponudnike del in za freelancer. Ponudniki imajo več možnosti, da dobijo profesionalca kakršnega želijo, freelancerji pa se lahko nadejajo večjega števila projektov. Prav za našega Janez imajo rešitev, in sicer Toptal Freelance visual designers Network. Tu odobrijo samo 3% najboljših designerjev.

Sklepna misel.

Če se vrnemo na naslov tega posta. Freelance, da ali ne. Žal pravega odgovora ni. Prednjačijo tisti, ki so prvi začeli s tem, žal tudi ni kakšno posebno lokalnega sistema, ki bi se s tem ukvarjal pri nas, kar bi bilo precej lažje. Vse kar vam lahko obljubim je, da če poskusite, izgubiti nimate veliko, razen uro dve za ustvaritev dobrega profila. Ko vas najde prva stranka bo precej lažje.