Kako ustvariti efektiven gumb za naročilo

15. 12. 2017

Gumb za naročilo je ena najpomembnejših stvari na vaši spletni strani. Verjeli ali ne, precej pomembno je, kje je gumb pozicioniran, kakšne barve je in kaj na njem piše. Z naslednjimi nasveti vam bomo pomagali ustvariti takega, da bo privabil kar največ naročnikov.

Osebno besedilo

Gumbov za naročanje je na milijarde. Na njih naletimo večkrat dnevno in velika večina ima isto vsebino. Naroči zdaj, naroči izdelek, naroči se na novice,… Gumba s tako vsebino si ne bo zapomnil nihče. Poskusite mu dati kakšno osebno noto, na primer namensko »Naroči se na novice« poskusite z »Kliknite tukaj in tedensko vam bomo pošiljali uporabne novičke.«

A/B testiranje

Ne glede na to kako vaš gumb deluje, ne glede na to kako dobro mislite da izgleda, ga je potrebno s čim primerjati. Naredite dve verzije A/B in testirajte obe v daljšem časovnem obdobju. Le tako boste lahko prišli do primerljivih rezultatov.

Položaj gumba na vaši spletni strani

Položaj gumba je pomemben. Ga je dobro imati čim večkrat na spletni strani? NE. Obiskovalci imajo meje potrpežljivosti, katere ni dobro preseči. Bodite previdni, da gumb vmestite samo na relavantne pozicije, ki se nanašajo na dejansko akcijo gumba. Če bo recimo obiskovalec prebral zanimiv članek, bo veliko bolj verjetno kliknil na gumb za naročilo več člankov kot pa če se mu gumb pojavi naključno na strani.

Več je manj

Poskušajte gumb zadržati v čim bol osnovni varianti, ki naj vseeno sovpada z dizajnom vaše spletne strani. Preveč informacij ali prezapleten postopek naročila obiskovalca hitro zmoti in odvrne od dokončanja nakupa. Dajte mu vedeti, da je postopek preprost ter da bo imel od izvedbe korist.

Občutek časovne nujnosti

To je velikokrat uporabljen trik, ki pa še vedno deluje. Če boste nekomu časovno omejili svojo ponudbo, bo možnost konverzije precej višja. Primer: »Samo še 3 dni ponujamo brezplačno darilo ob nakupu izdelkov.« Ali pa »Naročite se danes in prejmite mini darilce.«

Preklopite na govor v prvi osebi.

Uporabnika je treba prepričati, da on nekaj želi od vas, ne pa da mu vi nekaj ponujate. Zatorej bo boljši odziv če na gumbu piše »Prenesi vsebino v mojo mapo«, kot pa »Prenos vsebino v vašo mapo«. S tem se bo tudi uporabnik na strani počutil bolj domače tako, da je pravzaprav to dobro za obe strani.

Dobro premislite o barvi gumba

Ljudje se različno odzivajo na barve in nikakor ne želimo da bo ta odziv negativen. Še vedno mora biti seveda gumb v skladu z izdelano spletno stranjo, ampak vseeno nek kontrast mora obstajati. Odzivi na barve so različni in nikakor ne obstaja prava barva, ki bi delovala povsod. Po raziskavah sodeč rdeča barva kaže energijo, modra varnost, zelena okolje in bogastvo, rumena optimizem, črna moč, oranžna toploto, vijolična mir in roza ženskost. Torej prave univerzalne barve ni, lahko pa se odločite kaj želite spodbuditi pri svojih uporabnikih.