Trendi spletnega oblikovanja 2018

26. 2. 2018

Namen splete strani, je od nekdaj bil in vedno bo, privabljati nove uporabnike, ob tem pa seveda obdržati stare. V praksi je to precej težje storiti kot na papirju, zato smo vam pripravili nekaj koristnih nasvetov, ki naj bi še posebej veljali, za koledarsko leto 2018.

1. Strani brez, ali težko najdenimi kontaktnimi podatki.

Ljudje se po naravi držijo stran od spletnih strani, ki ne ponujajo jasnih in hitro dostopnih podatkov za kontakt. Takih strani je še vedno precej in povsem neprimerno je preklikati nekaj strani, da najdemo email ali pa celo telefonsko. To sta dva osnovno elementa, ki morata biti na voljo vsem uporabnikov, brez da se jih išče.

2. Počasne spletne strani

Uporabniki so vedno bolj zahtevni. Vedno bolj pa je zahtevna tudi tehnologija, v tem primeru skripte ki se nalagajo v ozadju vaše spletne strani. Več jih je, počasnejša je spletna stran. Raziskave kažejo, da 40% uporabnikov spletno stran, katera se ne odpre v zglednem času zapre. Najbrž ne želite biti tisti ki zgubi 40% potencialnih kupcev?

3. Atraktiven dizanj

Večina ljudi ne bere vsega besedila, ki ga spletna stran ponuja. Tako se fokusirajo na stvari, ki so lepo oblikovane, poudarjene in padejo v oči. S temi statističnimi podatki na voljo, si ne želite strani, ki bo uporabnika odgnala, brez da ga očara. Najverjetneje se taka stranka ne bo vrnila.

4. Odzivna spletna stran

Veste da vsake 3 minute, ki jih uporabnik preživi na spletu, sta od tega 2 minuti na mobilniku? Spletne strani se delajo za računalnike, uporabljajo pa se na mobilnikih. Precej pogosteje se zato pojavlja trend, ki narekuje, da mora biti stran primarno narejena za mobilni telefon, nato šele za namizno različico. Ki pa tudi ne sme biti ista. Na telefonu je namreč lažje scrolati, na zaslonu lažje klikati, …

5. Preprosta navigacija

Včasih je veljalo pravilo, da mora uporabnik do zahtevane informacije priti v največ treh klikih. To še danes drži kot pribito. Navigacija je ključna za vsako spletno strani in naj bo vedno pri roki, preprosto zastavljena, prijetna na oko, in seveda odzivna.

6. Barve

Če so trendi še nedolgo nazaj narekovali tople, monotone barve, je za letos predvideno prav obratno. Kričeče, drzne, skoraj fluorestenčne odtenke. Čim več, čim večkrat. To naj bi letos bilo tisto kar privablja nove uporabnike, to naj bi pritegnilo novo generacijo uporabnikov. Barve odražajo marsikaj in dobro se je poglobiti v to, kar želite, da odražajo vaše.

7. Geometrične oblike

Elementi vseh oblik so dobrodošli, prav tako v kričečih barvah. Če so minimalno animirani, še toliko bolje. Če so 3D tudi ok, paziti je vseeno treba, da ni vse preko zdravga razuma. Ostri robovi so stvar preteklosti, najbolje se je zanašati na mehke prehode.