Zakaj vaša spletna stran potrebuje SSL certifikat?

13. 11. 2017

brezplačni SSL certifikat

Ste kdaj opazili, da se spletni naslov včasih začne s http, včasih pa s https? Da je včasih to obarvano z zeleno in je zraven ikona mini ključavnice? To pomeni, da na spletno stran nameščen SSL certifikat. Kaj to sploh pomeni, in kaj se dogaja v ozadju?

Kaj je SSL certifikat?

SSL kratica stoji za Secure Sockets Layer. V praksi to pomeni, da certifikat poskrbi za šifrirano povezavo med vašim brskalnikom in strežnikom, kar omogoča, da je vsa vsebina, ki se izmenja med njima, ostaja varna in zasebna. Brez SSL certifikata lahko nekdo prestreže to kumunikacijo, kar je še posebej nevšečno, kadar gre za občutljive osebne informacije ali celo številke kreditnih kartic. Zato je bil včasih SSL certifikat nujno potreben le za vse spletne trgovine, a temu ni več tako.

Zakaj namestiti SSL certifikat?

Google je že leta 2014 začel najavljati, da bo spletnim stranem brez SSL certifikata odvzel pozicije na googlu. Z drugimi besedemi, če se je vaša stran nahajala na prvi strani googlovih zadetkov, pomeni da sedaj brez SSL certifikata najbrž ne bo več. Ali drugače povedano, spletne strani z SSL certifikatom bodo pridobile pozicije v iskalniku. Letos je Google narediš še korak dlje. Z eno od naslednjih posodobitev brskalnika Chrome, bo začel vse strani brez SSL certifikate označevati kot ne-varne. Z sliko bi to lahko opisali takole.

brezplačni SSL certifikat

Tega vsekakor ne želite prikazovati vašim obiskovalcem.

Kje dobim SSL certifikat?

SSL certifikat prodaja vsak ponudnik domen in gostovanja. Cene se gibljejo od 20-35 EUR na leto. Ob nakupu jih večino zagotavlja tudi brezplačno namestitev, tako da vse kar nosite vi, je letni strošek certifikata.

Kako do brezplačnega SSL certifikata?

V našem podjetju Splet99 vsem strankam, ki naročijo, ali jih le zanima izdelava spletnih strani, nudimo brezplačen SSL certifikat. Tako je, obstaja podjetje v Ameriki, ki se je odločilo SSL certifikate ponujati brezplačno, kar pomeni, da jih ni potrebno plačevati na letni ravni. Certifkat je potrebno le namestiti, kar pa je vseeno malce zahtevnejša naloga za povprečnega uporabnika. Toliko težje je, če je spletna stran že funkcionirala brez njega, saj lahko pride do kakšne notranje povezave na strani, ki kaže na stran brez SSL certifikata, kar pomeni da tudi če je certifikatimate nameščen, se ne bo prikazoval.

Ker Google certifikat zahteva, tega preprosto ne morete in ne smete ignorirati. Lahko se upirate, a dalj ko odlašate, bolj boste kaznovani s strani Googla. In glede na brezplačno možnost certifikata, ki smo jo vam predstavili, zares ni potrebe da tvegate brez.