7 trendov v spletnem oblikovanju, ki jih morate poznati

7 trendov v spletnem oblikovanju, ki jih morate poznati

Spletno oblikovanje je dinamično in ustvarjalno področje, ki se nenehno spreminja in razvija. Vsako leto se pojavljajo novi trendi, ki vplivajo na to, kako izgledajo in delujejo spletne strani ali spletne trgovine. V tem blogu vam bomo predstavili sedem trendov v spletnem oblikovanju, ki jih morate poznati, če želite ustvariti privlačne in funkcionalne spletne rešitve.

Temni način

Temni način je eden izmed najbolj priljubljenih trendov v spletnem oblikovanju, ki omogoča uporabnikom, da preklopijo barvno shemo spletne strani na temnejšo. Temni način ima več prednosti, kot so:

 • Zmanjšanje utrujenosti oči in izboljšanje vidljivosti pri slabši osvetlitvi.
 • Poudarjanje drugih elementov oblikovanja, kot so barve, slike in tipografija.
 • Prihranek baterije pri napravah z OLED zasloni.

Temni način je primeren za različne vrste spletnih strani, še posebej za tiste, ki ponujajo medijsko vsebino, kot so video, fotografije ali grafika. Primeri spletnih strani, ki uporabljajo temni način, so [YouTube], [Netflix] in [Spotify].

Neumorfizem

Neumorfizem je nov trend v spletnem oblikovanju, ki posnema videz realnih predmetov z uporabo senc, svetlobe in barv. Neumorfizem je nastal kot odziv na prejšnji trend flat designa, ki je bil značilen po minimalističnem in enobarvnem izgledu. Neumorfizem pa ustvarja iluzijo globine in tridimenzionalnosti z uporabo mehkih senc in pastelnih barv.

Neumorfizem je primeren za ustvarjanje interaktivnih elementov, kot so gumbi, kartice ali preklopna stikala. Neumorfizem lahko dodaja eleganco in sofisticiranost spletnemu oblikovanju, če se uporablja zmerno in v kombinaciji z drugimi elementi. Primeri spletnih strani, ki uporabljajo neumorfizem, so [Apple], [Dribbble] in [Behance].

Animacije in mikrointerakcije

Animacije in mikrointerakcije so majhni vizualni učinki, ki se sprožijo ob določenih dejanjih uporabnikov, kot so klikanje, drsenje ali premikanje miške. Animacije in mikrointerakcije lahko izboljšajo uporabniško izkušnjo in privlačnost spletne strani, saj:

 • Dodajajo dinamiko in živahnost spletnemu oblikovanju.
 • Pomagajo usmerjati pozornost in navigacijo uporabnikov.
 • Dajejo povratne informacije in potrditev o stanju ali rezultatu dejanj.

Animacije in mikrointerakcije se lahko uporabljajo za različne namene, kot so pripovedovanje zgodb, prikazovanje podatkov ali spodbujanje k dejanju. Primeri spletnih strani, ki uporabljajo animacije in mikrointerakcije, so [Slack], [Airbnb] in [Mailchimp].

Glasovno iskanje

Glasovno iskanje je način iskanja informacij na spletu z uporabo glasovnih ukazov namesto tipkanja. Glasovno iskanje je vse bolj priljubljeno zaradi razvoja umetne inteligence, strojnega učenja in naravnega jezikovnega procesiranja, ki omogočajo boljše razumevanje in odzivanje na glasovne zahteve. Glasovno iskanje ima več prednosti, kot so:

 • Hitrost in enostavnost iskanja informacij.
 • Prilagodljivost in dostopnost za različne uporabnike, kot so starejši, otroci ali ljudje s posebnimi potrebami.
 • Integracija z drugimi pametnimi napravami in storitvami, kot so zvočniki, avtomobili ali e-trgovine.

Glasovno iskanje je primeren za spletno oblikovanje, ki želi ponuditi bolj naravno in prijazno uporabniško izkušnjo. Primeri spletnih strani, ki uporabljajo glasovno iskanje, so [Google], [Amazon] in [Wikipedia].

Umetna inteligenca

Umetna inteligenca je sposobnost računalnikov, da opravljajo naloge, ki običajno zahtevajo človeško inteligenco, kot so prepoznavanje slik, razumevanje jezika ali odločanje. Umetna inteligenca je vse bolj prisotna v spletnem oblikovanju, saj lahko pomaga pri:

 • Analizi in optimizaciji spletnih strani glede na ciljno publiko, vedenje in preference uporabnikov.
 • Generiranju in prilagajanju vsebine, kot so besedila, slike ali videi.
 • Izboljšanju varnosti in zasebnosti spletnih strani z uporabo šifriranja, preverjanja pristnosti ali blokovne verige.

Umetna inteligenca je primeren za spletno oblikovanje, ki želi ponuditi bolj osebno in učinkovito uporabniško izkušnjo. Primeri spletnih strani, ki uporabljajo umetno inteligenco, so [Netflix], [Spotify] in [Grammarly].

V tem blogu smo vam predstavili sedem trendov v spletnem oblikovanju, ki jih morate poznati, če želite ustvariti privlačne in funkcionalne spletne rešitve. Ti trendi so temni način, neumorfizem, animacije in mikrointerakcije, glasovno iskanje, umetna inteligenca in še več. Uporaba teh trendov vam lahko pomaga izboljšati uporabniško izkušnjo, privabiti več obiskovalcev in povečati vašo konkurenčno prednost.

Če pa potrebujete pomoč pri izdelavi nove spletne strani, se obrnite na naše podjetje Splet99 d.o.o., ki je prava izbira za vas. Splet99 d.o.o. je podjetje, ki se ukvarja z izdelavo in oblikovanjem spletnih strani po meri. Naše storitve vključujejo:

 • Analizo vaših potreb in ciljev.
 • Načrtovanje in izvedbo spletnega oblikovanja, ki sledi najnovejšim trendom in standardom.
 • Testiranje in optimizacijo spletnih strani za različne naprave in brskalnike.
 • Vzdrževanje in nadgradnja spletnih strani po potrebi.

Splet99 d.o.o. ima bogate izkušnje in reference na področju spletnega oblikovanja. Naše stranke so zadovoljne z našo kakovostjo, hitrostjo in cenovno ugodnostjo. Na naši spletni strani lahko vidite nekaj primerov naših preteklih projektov.

Če želite naročiti novo spletno stran ali se posvetovati z nami o vaših željah in možnostih, nas kontaktirajte preko telefona, e-pošte ali kontaktnega obrazca. Z veseljem vam bomo pomagali in vam ponudili najboljšo rešitev za vaš spletni nastop.

Hvala, ker ste prebrali naš blog. Upamo, da ste uživali v branju in da ste se kaj novega naučili.

Preberite tudi: