Kako izbrati najboljše pisave za vašo spletno stran?

Kako izbrati najboljše pisave za vašo spletno stran?

Ali si včasih ne želite, da bi bilo mogoče preprosto izbrati popolno pisavo za vašo spletno stran? Prav, ni vam več treba brskati po spletnih straneh in revijah, da bi našli tisto nedosegljivo “popolno” pisavo – vse, kar potrebujete, je malo znanja o tem, kaj je dobra pisava! V tem prispevku bomo razložili, kako izbrati najboljše pisave za vašo spletno stran, tako da boste ob koncu prispevka natančno vedeli, katera pisava bo vašemu občinstvu dala to, kar potrebuje, ne glede na to, ali iščete nekaj igrivega ali profesionalnega, organiziranega ali ustvarjalnega. Torej se lotimo tega!

Preizkusite čitljivost pisave na vseh napravah – pisava mora biti berljiva za vse

Preverjanje čitljivosti pisave se morda zdi težavno, vendar je za največji užitek vredno. Konec koncev, zakaj bi želeli, da bralci napenjajo oči samo zato, da bi razbrali vaše besede? Ne želite, da bi segli po najbližjih očalih ali da bi jih ob poskusu dešifriranja napisanega obšla slabost. Od majhnih pametnih telefonov do televizorjev z velikim zaslonom – vsaka naprava mora biti sposobna jasno in čitljivo prikazati vaše besedilo, sicer pozabite nanj! Preden se odločite za katero koli pisavo, preverite njeno čitljivost, saj mora biti branje vedno enostavno in lahkotno.

Pri izbiri slogov in velikosti pisav upoštevajte staro pravilo “manj je več”

Ko gre za sloge pisav, več očitno ne pomeni več. Splošno zmotno prepričanje je, da je najboljši način, da pritegnete pozornost nekoga s svojim pisnim delom, ta, da uporabite čim več domiselnih pisav in velikosti. Vendar boste z izbiro preveč zapletenega sloga dejansko dosegli nasprotni učinek; bralci se bodo težko prebili skozi vašo vsebino in morda celo povsem obupali. Pri izbiri pisave ne poskušajte biti preveč nazorni – držite se le enega preprostega sloga in velikosti. Konec koncev, ko gre za tipografijo: manj je res več!

Izberite dopolnjujoče se pisave za vašo spletno stran, ki se ujemajo – kot arašidovo maslo in žele

Ko želite na obiskovalce spletnega mesta narediti trajen vtis, je izbira pisave lahko odločilna razlika med tem, ali vas bodo opazili ali pa boste ostali v ozadju. Ne glede na to, koliko vsebine objavite ali kako sijajna je zasnova, če je vaše besedilo videti, kot da sodi v leto 1999, v letu 2019 nikakor ne bo v koraku s časom. Pozabite lahko na to, da bi vzbudili strah v srcih konkurentov ali postali vodilni v panogi – najboljše, kar boste dosegli, je, da boste upali na tiho sprejetje. Zato z združevanjem pisav ravnajte tako, kot da bi za kosilo izbrali PB&J. Malo premišljenosti vam bo pomagalo pri ujemanju dopolnjujočih se pisav, ki druga drugo povzdignejo, ne da bi preglasile komponente oblikovanja. Poleg tega nič ne kriči “podjetnik” tako kot to, da ste združili elemente, ki se odlično ujemajo!

Zabavajte se – preizkusite nekaj različnih kombinacij pisav, dokler ne najdete tiste, ki vam je všeč za vašo spletno stran

Kdo je rekel, da mora biti spletno oblikovanje resno? Popestrite ga tako, da se zabavate z različnimi kombinacijami pisav za svojo spletno stran. Prepustite se notranjemu ustvarjalnemu duhu in se prepustite divjini. Na to glejte kot na priložnost, da izstopite iz območja udobja in raziščete različne sloge pisav – naredite nekaj drznih odločitev, morda celo dodajte kakšno zabavno pisavo! Verjetno boste presenečeni, kako zelo lahko z igrivim kombiniranjem pisav vnesete osebnost v svojo spletno stran. Poiščite kombinacijo, ki vas neposredno nagovarja, se pri tem zabavajte, nato pa ponosno pokažite nov videz!

Uravnotežite pisave in pisave sans-serif, da ustvarite edinstven videz za vašo spletno stran

Iskanje prave pisave za spletno stran je lahko podobno iskanju boljše polovice – prepričati se morate, da se popolnoma ujemata. In kdo je rekel, da je dovolj najti eno popolno pisavo? Nudno! Z mešanjem uravnoteženih in brezserifnih pisav lahko ustvarite resnično edinstvene vibracije za svojo spletno stran ali projekt. Predstavljajte si na primer, da kombinirate klasično pisavo serif z ostro pisavo script. Oh, kakšne so možnosti! Dodajte nekaj zabavnih klipov in voila! Temu pravim dinamičen duet.

Upoštevajte tipografske trende za vašo spletno stran – vendar se nanje ne zanašajte v celoti, saj trendi prihajajo in odhajajo!

Ko gre za tipografijo na vaši spletni strani, se držite trdno, saj je to lahko prava vožnja po tekočem traku! Po eni strani želite zagotoviti, da je vaša tipografija v skladu z najnovejšimi trendi, po drugi strani pa lahko ti trendi izginejo tako hitro, kot so se začeli. Zato je pomembno, da ste pri izbiri trenutnih oblikovalskih trendov selektivni in da izberete, kateri trendi bodo oživili vaše spletno mesto – in kdaj jih je treba opustiti in se odločiti za nekaj novega. Uravnoteženje teh dveh nasprotujočih si sil je lahko zapleteno, vendar lahko s pravilnim ravnanjem ustvarite dinamično spletno mesto, ki odraža sodoben slog, ne da bi vedno sledilo najnovejšim trendom.

Če povzamemo, je pri izbiri pisav za spletno mesto pomembno upoštevati čitljivost posameznih pisav na različnih napravah in upoštevati staro pravilo “manj je več”. Izberite dve ali tri dopolnjujoče se pisave, ki se ujemajo, in se zabavajte z eksperimentiranjem z različnimi kombinacijami, dokler ne najdete tiste, ki vam je všeč. Uravnotežite med serifnimi in brezserifnimi pisavami, da ustvarite edinstven videz, hkrati pa ne pozabite slediti tipografskim trendom, ki se razvijajo. V podjetju Splet99 d.o.o. se zavedamo, kako pomembna je lahko prava kombinacija pisav, zato nam dovolite, da vam pomagamo pri vaši spletni strani. Na našem spletnem mest splet99.net imate oblikovanje dobesedno na dlani! Poleg tega veste, kaj pravijo: če je videti dovolj dobro, da ga lahko jeste kot arašidovo maslo in žele, zakaj ga ne bi poskusili?

Preberite tudi: