Kako optimizirati vašo spletno stran za iskalnike

Kako optimizirati vašo spletno stran za iskalnike

Če imate spletno stran, ki predstavlja vašo dejavnost, ponudbo, znanje ali karkoli drugega, potem verjetno želite, da jo najde čim več ljudi, ki iščejo informacije, rešitve ali izdelke, ki jih vi ponujate. Da bi to dosegli, morate poskrbeti, da je vaša spletna stran optimizirana za iskalnike, kot je Google, ki je najbolj priljubljen in uporabljen iskalnik na svetu.

Optimizacija spletne strani za iskalnike, ali SEO (ang. Search Engine Optimization), je proces, s katerim izboljšujemo vidnost, dostopnost, uporabnost in kakovost spletne strani, da bi dosegli višje pozicije v rezultatih iskanja za določene ključne besede ali fraze, ki so povezane z našo spletno stranjo. SEO je pomemben, ker nam lahko prinese več obiska, prepoznavnosti, ugleda, zaupanja in prodaje.

SEO pa ni enostaven in hiter proces, ampak zahteva veliko načrtovanja, izvedbe, spremljanja in prilagajanja. SEO se deli na dve glavni vrsti: on site optimizacijo in off site optimizacijo. V tem blogu vam bomo razložili, kaj sta ti dve vrsti optimizacije, kakšne so njihove razlike, in kako se jih lahko lotite.

On site optimizacija


On site optimizacija je tista vrsta optimizacije, ki se nanaša na vse elemente, ki so del naše spletne strani, kot so besedila, slike, videi, povezave, naslovi, meta oznake, kode, hitrost, varnost in drugo. On site optimizacija je pomembna, ker vpliva na to, kako iskalniki in uporabniki razumejo in ocenjujejo našo spletno stran.

Da bi izvedli uspešno on site optimizacijo, moramo najprej določiti ključne besede, ki najbolje opisujejo našo spletno stran in naše ciljne uporabnike. Ključne besede moramo nato vključiti v različne dele naše spletne strani, kot so naslov, opis, vsebina, slike, povezave in drugo. Pri tem moramo paziti, da ne pretiravamo z uporabo ključnih besed, saj bi to lahko škodovalo naši optimizaciji. Prav tako moramo poskrbeti, da je naša spletna stran čista, urejena, hitra, varna in prilagojena za različne naprave in brskalnike.

On site optimizacija je temelj našega SEO procesa, saj nam omogoča, da ustvarimo kakovostno in relevantno spletno stran, ki bo zadovoljila iskalnike in uporabnike. Vendar pa on site optimizacija sama po sebi ni dovolj, da bi dosegli vrhunske rezultate, zato moramo upoštevati tudi off site optimizacijo.

Off site optimizacija

Off site optimizacija je tista vrsta optimizacije, ki se nanaša na vse elemente, ki so zunaj naše spletne strani, kot so povezave, socialni mediji, mnenja, ocene, ugled in drugo. Off site optimizacija je pomembna, ker vpliva na to, kako iskalniki in uporabniki dojemajo in vrednotijo našo spletno stran.

Da bi izvedli uspešno off site optimizacijo, moramo pridobiti čim več kakovostnih in relevantnih povezav, ki kažejo na našo spletno stran iz drugih spletnih strani, ki so povezane z našo tematiko ali panogo. Povezave so namreč signal za iskalnike, da je naša spletna stran pomembna, zanimiva in uporabna za uporabnike. Poleg povezav moramo tudi graditi našo prisotnost in ugled na socialnih medijih, kjer lahko komuniciramo z našimi ciljnimi uporabniki, delimo naše vsebine, pridobivamo njihovo zaupanje in povratne informacije. Prav tako moramo skrbeti za našo spletno reputacijo, ki se odraža v mnenjih, ocenah, priporočilih in komentarjih, ki jih naša spletna stran prejema od naših uporabnikov ali strank.

Off site optimizacija je dopolnilo našemu SEO procesu, saj nam omogoča, da povečamo našo vidnost, prepoznavnost, avtoriteto in zaupanje na spletu. Vendar pa off site optimizacija ni nekaj, kar lahko nadzorujemo in izvajamo sami, ampak je odvisna od drugih spletnih strani, uporabnikov in dejavnikov, ki jih ne moremo vplivati.

Zakaj je potrebno vlagati v off site optimizacijo, da si višje pozicioniran v iskalnikih?

Obstaja več razlogov, ki odgovarjajo na to vprašanje, in vam bomo predstavili nekaj najpomembnejših.

  • Povečanje avtoritete in zaupanja: Iskalniki, kot je Google, uporabljajo različne algoritme, ki ocenjujejo, kako pomembna, zanimiva in uporabna je naša spletna stran za uporabnike, ki iščejo določene ključne besede ali fraze. Eden od teh algoritmov je PageRank, ki meri, koliko in kakšne povezave kažejo na našo spletno stran iz drugih spletnih strani. Povezave so namreč signal za iskalnike, da je naša spletna stran avtoritativna in zaupanja vredna, saj pomenijo, da jo drugi cenijo in priporočajo. Zato je pomembno, da pridobivamo kakovostne in relevantne povezave, ki izhajajo iz spletnih strani, ki so povezane z našo tematiko ali panogo, in ki imajo visok PageRank. S tem bomo povečali našo avtoriteto in zaupanje, kar bo vplivalo na našo uvrstitev v iskalnikih.
  • Povečanje vidnosti in prepoznavnosti: Poleg iskalnikov, obstajajo tudi drugi načini, kako lahko uporabniki najdejo našo spletno stran, kot so socialni mediji, blogi, forumi, direktoriji, novice in drugo. Ti viri lahko prinesejo veliko obiska na našo spletno stran, če smo tam prisotni in aktivni. Zato je pomembno, da gradimo našo prisotnost in ugled na teh virih, kjer lahko komuniciramo z našimi ciljnimi uporabniki, delimo naše vsebine, pridobivamo njihovo zaupanje in povratne informacije. S tem bomo povečali našo vidnost in prepoznavnost na spletu, kar bo vplivalo na našo uvrstitev v iskalnikih.
  • Povečanje prometa in prodaje: Končni cilj naše spletne strani je, da pritegnemo čim več uporabnikov, ki so zainteresirani za našo ponudbo, in jih spremenimo v naše stranke, ki bodo kupili naše izdelke ali storitve. Da bi to dosegli, moramo poskrbeti, da je naša spletna stran privlačna, informativna, prepričljiva in uporabna za naše uporabnike. Vendar pa to ni dovolj, če naša spletna stran ni dovolj vidna in dostopna za naše uporabnike. Zato je pomembno, da vlagamo v off site optimizacijo, ki nam bo pomagala pridobiti več obiska, prepoznavnosti, ugleda, zaupanja in avtoritete na spletu, kar bo vplivalo na našo uvrstitev v iskalnikih. S tem bomo povečali naše možnosti, da našo spletno stran najdejo in obiščejo naši potencialni kupci, ki bodo nato postali naše dejanske stranke.

Pri Splet99 vam lahko zagotovimo, da pri izdelavi spletne strani ali spletne trgovine upoštevamo vse ukrepe za on site optimizacijo. To pomeni, da bomo poskrbeli za vašo domeno, gostovanje, platformo, dizajn, vsebino, hitrost, varnost in druge elemente, ki bodo izboljšali vašo spletno stran za iskalnike in uporabnike. Za off site optimizacijo pa vam lahko pomagamo z nasveti, kako pridobiti kakovostne povezave, graditi vašo prisotnost in ugled na socialnih medijih, skrbeti za vašo spletno reputacijo in druge dejavnike, ki bodo povečali vašo vidnost, prepoznavnost, avtoriteto in zaupanje na spletu.

Če želite optimizirati vašo spletno stran za iskalnike, vam priporočamo, da se obrnete na strokovnjake, ki vam lahko pomagajo pri vseh korakih in zagotovijo kakovostno in profesionalno optimizacijo.

Preberite tudi: