Naj vaša spletna stran izstopa z uporabnostjo in privlačnostjo

Naj vaša spletna stran izstopa z uporabnostjo in privlačnostjo

Ustvarjanje uspešne spletne strani zahteva tako uporabnost kot privlačnost. Pomembno je, da stranke razumejo vrednost obeh teh lastnosti, da bi bila njihova spletna mesta čim bolj učinkovita. Z uporabo tako uporabnosti kot privlačnosti bo vaše spletno mesto izstopalo od konkurence. Oglejmo si, zakaj sta ta dva elementa tako pomembna.

Uporabnost spletne strani

Uporabniški vmesnik (UI) je prva stvar, ki jo ljudje vidijo, ko obiščejo vašo spletno stran, zato je bistveno, da je enostaven za uporabo. Dobra zasnova uporabniškega vmesnika mora uporabnikom omogočiti, da hitro najdejo tisto, kar iščejo, in se zlahka premikajo po različnih straneh na spletnem mestu. To pomeni, da morajo biti vse vaše povezave jasno označene, obrazci morajo biti enostavni za izpolnjevanje, vsebina pa mora biti urejena na intuitiven način. Poleg tega poskrbite, da spletno mesto pred začetkom delovanja temeljito preizkusite – tako boste lažje ugotovili morebitne težave z uporabnostjo, ki jih boste lahko odpravili pred objavo.

Privlačnost

Estetika ima pomembno vlogo pri tem, kako ljudje dojemajo vašo spletno stran. Vizualno prijetno spletno mesto bo ljudi pritegnilo in jih pritegnilo k sodelovanju, slabo oblikovano spletno mesto pa jih lahko takoj odvrne. Kljub temu estetika ne sme vedno prevladati nad uporabnostjo – po potrebi morate dati prednost uporabnosti pred estetiko. Barve, pisave, slike in videoposnetke izbirajte previdno; med seboj se morajo dopolnjevati, ne da bi bili premočni ali odvračali pozornost od splošnega sporočila vašega spletnega mesta. Razmislite tudi o strateški uporabi belega prostora; to bo pomagalo ustvariti občutek ravnovesja med vsemi elementi na strani, hkrati pa se bodo obiskovalci lažje osredotočili na določene dele vsebine ali pozive k dejanjem (CTA).

Uporabnost spletne strani

Uporabniški vmesnik (UI) je prva stvar, ki jo ljudje vidijo, ko obiščejo vašo spletno stran, zato je bistveno, da je enostaven za uporabo. Dobra zasnova uporabniškega vmesnika mora uporabnikom omogočiti, da hitro najdejo tisto, kar iščejo, in se zlahka premikajo po različnih straneh na spletnem mestu. To pomeni, da morajo biti vse vaše povezave jasno označene, obrazci morajo biti enostavni za izpolnjevanje, vsebina pa mora biti urejena na intuitiven način. Poleg tega poskrbite, da spletno mesto pred začetkom delovanja temeljito preizkusite – tako boste lažje ugotovili morebitne težave z uporabnostjo, ki jih boste lahko odpravili pred objavo

Uporabnost in privlačnost sta ključni lastnosti pri ustvarjanju učinkovitega spletnega mesta – imata pomembno vlogo pri tem, kako bodo uporabniki sodelovali z vašim spletnim mestom in kako si ga bodo zapomnili, ko ga bodo zapustili. Uporaba obeh zagotavlja, da imajo obiskovalci prijetno izkušnjo ob obisku vašega spletnega mesta, zaradi česar obstaja večja verjetnost, da se bodo v prihodnosti vrnili. Te nasvete imejte v mislih, ko oblikujete ali prenavljate svoje spletno mesto; tako boste poskrbeli, da bo vsak obisk prinesel največjo vrednost!

Preberite tudi: