Optimizacija vašega spletne strani

Optimizacija vašega spletne strani

Optimizacija vaše spletne strani je ključni korak za uspeh na internetu na katero je potrebno razmišljati že ob izdelavi spletne strani. Optimizacija vaše spletne strani pomeni prilagajanje vaše spletne strani tako, da bo bolje uvrščena v iskalnikih, kot je Google, in da bo privabila več obiskovalcev in potencialnih strank. Optimizacija vaše spletne strani vključuje dve glavni vrsti dejavnosti: on-site optimizacijo in off-site optimizacijo. V tem blogu vam bomo razložili, kaj je ena in kaj druga optimizacija, kakšne so razlike med njima, kaj je nujno za dobro optimizacijo in kako se pri izdelavi spletne strani naredi že dobra osnova za on-site optimizacijo.

Kaj je on-site optimizacija?

On-site optimizacija, tudi znana kot on-page optimizacija, je proces optimizacije elementov na vaši spletni strani, ki vplivajo na vašo uvrstitev v iskalnikih. Ti elementi vključujejo:

 • Vsebino: besedila, slike, videe in druge vrste vsebine, ki jih ponujate na vaši spletni strani. Vsebina mora biti kakovostna, relevantna, koristna in zanimiva za vaše obiskovalce in ciljno publiko. Vsebina mora tudi vsebovati ključne besede, ki so pomembne za vašo nišo in za iskalne poizvedbe vaših potencialnih strank.
 • HTML kodo: kodo, ki določa strukturo, obliko in funkcionalnost vaše spletne strani. HTML koda mora biti čista, urejena in skladna z najboljšimi praksami za spletno oblikovanje. HTML koda mora tudi vsebovati elemente, ki pomagajo iskalnikom razumeti in indeksirati vašo spletno stran, kot so naslovi (title tags), opisi (meta descriptions), naslovi (headings), atributi (alt attributes) itd.
 • Hitrost nalaganja: čas, ki ga potrebuje vaša spletna stran, da se naloži na brskalniku obiskovalca. Hitrost nalaganja je pomemben dejavnik za uporabniško izkušnjo in zadovoljstvo vaših obiskovalcev. Če je vaša spletna stran prepočasna, lahko izgubite obiskovalce in potencialne stranke, ki ne bodo čakali na vašo spletno stran. Hitrost nalaganja vpliva tudi na vašo uvrstitev v iskalnikih, saj je to eden od signalov kakovosti za iskalnike.
 • Mobilna prijaznost: sposobnost vaše spletne strani, da se prilagodi različnim velikostim in vrstam zaslonov na mobilnih napravah, kot so pametni telefoni in tablice. Mobilna prijaznost je pomembna za uporabniško izkušnjo in dostopnost vaše spletne strani za širok spekter obiskovalcev. Mobilna prijaznost vpliva tudi na vašo uvrstitev v iskalnikih, saj je to eden od kriterijev za ocenjevanje vaše spletne strani.

Cilj on-site optimizacije je torej narediti vašo spletno stran čim bolj privlačno, uporabno in razumljivo tako za iskalnike kot za obiskovalce.

Kaj je off-site optimizacija?

Off-site optimizacija, tudi znana kot off-page optimizacija, je proces optimizacije dejavnosti zunaj vaše spletne strani, ki vplivajo na vašo uvrstitev v iskalnikih. Te dejavnosti vključujejo:

 • Gradnja povezav (link building): pridobivanje povezav z drugih spletnih strani, ki kažejo na vašo spletno stran. Povezave so kot glasovi zaupanja in avtoritete za vašo spletno stran. Če imate veliko kakovostnih povezav z relevantnih in uglednih spletnih strani, boste bolje uvrščeni v iskalnikih. Gradnja povezav je eden od najpomembnejših in najtežjih vidikov off-site optimizacije.
 • Vsebinski marketing (content marketing): ustvarjanje in distribucija vsebine, ki je namenjena privabljanju, informiranju in prepričevanju vaše ciljne publike. Vsebinski marketing vam pomaga graditi vašo blagovno znamko, povečati vašo prepoznavnost, pridobiti več obiskovalcev in potencialnih strank ter ustvariti več povezav do vaše spletne strani. Vsebinski marketing vključuje različne vrste vsebine, kot so blogi, članki, e-knjige, infografike, videi, podcasti itd.
 • Družbeni mediji (social media): uporaba družbenih omrežij, kot so Facebook, Instagram, Twitter itd., za komuniciranje in interakcijo z vašo ciljno publiko. Družbeni mediji vam pomagajo graditi vašo skupnost, deliti vašo vsebino, povečati vašo prepoznavnost, spodbujati vaše izdelke ali storitve ter ustvariti več prometa in konverzij na vaši spletni strani. Družbeni mediji vplivajo tudi na vašo uvrstitev v iskalnikih, saj je to eden od signalov priljubljenosti in ugleda za iskalnike.
 • Vplivnostni marketing (influencer marketing): sodelovanje z vplivneži, ki so osebe z velikim številom sledilcev in verodostojnostjo na določenem področju. Vplivnostni marketing vam pomaga doseči večjo in bolj ciljno publiko, povečati zaupanje in verodostojnost vaše blagovne znamke, ustvariti več vsebine in povezav do vaše spletne strani ter povečati vaše prihodke. Vplivnostni marketing vključuje različne vrste sodelovanja, kot so sponzorirane objave, ocene izdelkov, gostujoče objave itd.
 • Pisanje za publikacije (writing for publications): pisanje člankov ali prispevkov za ugledne publikacije ali medije na vašem področju. Pisanje za publikacije vam pomaga pokazati vašo strokovnost, izkušnje in avtoriteto na vašem področju, doseči večjo in bolj kvalificirano publiko, pridobiti več povezav do vaše spletne strani ter izboljšati vaš SEO in ugled.
 • Socialno označevanje (social bookmarking): shranjevanje in deljenje spletnih strani ali vsebine na spletnih platformah, ki omogočajo uporabnikom označevanje (tagging), komentiranje in glasovanje za svoje favorite. Socialno označevanje vam pomaga povečati obiskanost in priljubljenost vaše spletne strani ali vsebine, pridobiti več povratnih informacij in mnenj od uporabnikov ter ustvariti več povezav do vaše spletne strani.

Cilj off-site optimizacije je torej narediti vašo spletno stran čim bolj prepoznano, povečati obiskanost in priljubljenost vaše spletne strani ali vsebine, pridobiti več povratnih informacij in mnenj od uporabnikov ter ustvariti več povezav do vaše spletne strani.

Cilj off-site optimizacije je torej narediti vašo spletno stran čim bolj prepoznano, zaupanja vredno in avtoritativno na spletu.

Razlike med on-site in off-site optimizacijo

On-site in off-site optimizacija sta dve različni, a dopolnjujoči se vrsti optimizacije vaše spletne strani. Glavne razlike med njima so:

 • On-site optimizacija se osredotoča na elemente na vaši spletni strani, ki jih lahko nadzirate in spreminjate sami. Off-site optimizacija se osredotoča na dejavnosti zunaj vaše spletne strani, ki so odvisne od drugih spletnih strani, medijev in uporabnikov.
 • On-site optimizacija je bolj tehnična in zahteva več znanja in orodij za oblikovanje, programiranje in analizo vaše spletne strani. Off-site optimizacija je bolj kreativna in zahteva več časa in truda za ustvarjanje, distribucijo in promocijo vaše vsebine in povezav.
 • On-site optimizacija je bolj stalna in trajna, saj se ne spreminja pogosto, razen če naredite kakšne večje spremembe na vaši spletni strani. Off-site optimizacija je bolj dinamična in spremenljiva, saj se nenehno prilagaja trendom, konkurenci in povpraševanju na spletu.

Kaj je nujno za dobro optimizacijo?

Za dobro optimizacijo vaše spletne strani morate upoštevati naslednje nasvete:

 • Uporabljajte obe vrsti optimizacije: on-site in off-site. Obe vrsti optimizacije sta pomembni in potrebni za izboljšanje vaše uvrstitve v iskalnikih. Ne zanemarjajte nobene od njiju, ampak ju uporabljajte skupaj in usklajeno.
 • Uporabljajte ključne besede: ključne besede so besede ali fraze, ki opisujejo vašo spletno stran, vaše izdelke ali storitve, vašo nišo in vašo ciljno publiko. Ključne besede vam pomagajo doseči bolj ciljan promet na vašo spletno stran, saj so to besede, ki jih uporabljajo vaši potencialni kupci pri iskanju na spletu. Uporabljajte ključne besede na vaši spletni strani (v naslovih, opisih, vsebini itd.) in v vaši vsebini (v naslovih, podnaslovih, besedilu itd.). Uporabljajte orodja za raziskovanje ključnih besed, kot so Google Keyword Planner, Moz Keyword Explorer, SEMrush Keyword Tool itd., da najdete najbolj primerne ključne besede za vašo spletno stran.
 • Uporabljajte kakovostno vsebino: vsebina je srce vaše spletne strani. Vsebina mora biti kakovostna, relevantna, koristna in zanimiva za vaše obiskovalce in ciljno publiko. Vsebina mora tudi vsebovati ključne besede, ki so pomembne za vašo nišo in za iskalne poizvedbe vaših potencialnih strank. Uporabljajte različne vrste vsebine, kot so blogi, članki, e-knjige, infografike, videi, podcasti itd., da pritegnete in zadržite pozornost vaših obiskovalcev in kupcev. Uporabljajte orodja za ustvarjanje in optimizacijo vsebine, kot so npr Yoast SEO itd., da izboljšate kakovost in učinkovitost vaše vsebine.
 • Uporabljajte kakovostne povezave: povezave so mostovi med vašo spletno stranjo in drugimi spletnimi stranmi. Povezave vam pomagajo izboljšati vašo uvrstitev v iskalnikih, saj so to signali zaupanja in avtoritete za vašo spletno stran. Uporabljajte kakovostne povezave, ki prihajajo z relevantnih in uglednih spletnih strani, ki so povezane z vašo nišo in ciljno publiko. Izogibajte se slabim povezavam, ki prihajajo z nekakovostnih, neprimernih ali sumljivih spletnih strani, ki lahko škodijo vaši spletni strani. Uporabljajte orodja za gradnjo in analizo povezav, da najdete in ocenite povezave do vaše spletne strani.
 • Uporabljajte merjenje in testiranje: merjenje in testiranje sta pomembna koraka za optimizacijo vaše spletne strani. Merjenje vam pomaga spremljati in meriti učinkovitost vaše spletne strani, kot so obiskanost, konverzije, prihodki itd. Testiranje vam pomaga prepoznati in odpraviti morebitne težave ali napake na vaši spletni strani, kot so tehnične napake, slaba uporabniška izkušnja, nizka konverzijska stopnja itd. Uporabljajte orodja za merjenje in testiranje, kot so Google Analytics, Google Optimize, Hotjar itd., da izboljšate vašo spletno stran glede na podatke in povratne informacije.

Kako se pri izdelavi spletne strani naredi že dobra osnova za on-site optimizacijo?

On-site optimizacija je proces prilagajanja spletne strani, da bi dosegli boljše uvrstitve v iskalnikih in privabili več obiskovalcev. On-site optimizacija zajema različne dejavnike, kot so vsebina, ključne besede, naslovi, meta oznake, hitrost nalaganja, mobilna prijaznost in druge. Pri izdelavi spletne strani je pomembno, da se že na začetku upoštevajo ti dejavniki in se naredi dobra osnova za on-site optimizacijo. Nekaj nasvetov za to so:

 • Izberite ustrezno domeno, ki vsebuje glavno ključno besedo in je kratka, preprosta in lahka za zapomniti.
 • Uporabite SSL certifikat, ki zagotavlja varnost in zaupanje obiskovalcev.
 • Strukturirajte spletno stran z jasno hierarhijo in navigacijo, ki omogoča enostavno dostopnost do vseh podstrani.
 • Uporabite privlačne in informativne naslove (H1, H2, H3 …), ki vsebujejo ključne besede in opisujejo glavno idejo vsakega odstavka.
 • Napišite kakovostno in relevantno vsebino, ki je prilagojena ciljni publiki in ponuja rešitve za njihove potrebe.
 • Vključite ključne besede v vsebino, naslove, meta oznake in URL-je, vendar pazite, da jih ne uporabljate preveč ali premalo.
 • Optimizirajte slike z uporabo primernih formatov, velikosti, imen in alt atributov.
 • Poskrbite, da je spletna stran hitra in se hitro nalaga na različnih napravah.
 • Prilagodite spletno stran za mobilne naprave z uporabo odzivnega dizajna, ki se prilega različnim velikostim zaslona.
 • Uporabite orodja za analizo spletne strani, kot so Google Analytics, Google Search Console in Bing Webmaster Tools, ki vam pomagajo spremljati in izboljševati učinkovitost spletne strani

On-site optimizacija je ključnega pomena za uspeh vaše spletne strani ali trgovine, saj vpliva na to, kako vas bodo našli in ocenili vaši potencialni obiskovalci in stranke. Z upoštevanjem nasvetov, ki smo jih delili v tem blogu, lahko že pri izdelavi spletne strani naredite dobro osnovo za on-site optimizacijo in izboljšate svojo vidnost v iskalnikih. Seveda pa je to le začetek, saj je on-site optimizacija stalni proces, ki zahteva redno spremljanje, testiranje in prilagajanje.

Če se odločate za novo spletno stran ali trgovino, se lahko obrnete na Splet99, kjer pri izdelavi spletnih mest upoštevamo vsa priporočila za on-site optimizacijo. Naša ekipa strokovnjakov vam bo pomagala ustvariti privlačno, funkcionalno in optimizirano spletno stran ali trgovino, ki bo zadovoljila vaše potrebe in cilje. Kontaktirajte nas danes in se prepričajte sami, zakaj smo dobra izbira za vas ;).

Preberite tudi: