Kako povečati promet in prodajo na svoji spletni strani, spletni trgovini?

Kako povečati promet in prodajo na svoji spletni strani, spletni trgovini?

Eno najbolj pogosto vprašanje, ki si ga zastavimo, ko imamo enkrat svojo spletno stran ali spletno trgovino, kako biti čim bolj uspešen na spletu. V tem blogu bomo predstavili nekaj nasvetov in strategij, kako povečati promet in prodajo na svoji spletni strani ali spletni trgovini.
Promet je število obiskovalcev, ki pridejo na vašo spletno stran in spletno trgovino. Prodaja je število obiskovalcev, ki opravijo nakup na vaši spletni strani ali spletni trgovini. Oba sta pomembna kazalnika uspeha vašega spletnega poslovanja. Več prometa pomeni več potencialnih kupcev, več prodaje pa pomeni več prihodkov in dobička. Kako torej doseči, da bo vaša spletna stran ali spletna trgovina privlačna, zanimiva in prepričljiva za obiskovalce in kupce? Tukaj je nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali pri tem.

Uporabite najboljše SEO strategije

SEO (Search Engine Optimization) je proces optimizacije vaše spletne strani ali spletne trgovine za iskalnike, kot je Google. Cilj SEO je, da vaša spletna stran ali spletna trgovina doseže čim višjo pozicijo na rezultatih iskanja za ključne besede, ki so povezane z vašo ponudbo. Tako boste pritegnili več organskega prometa, ki je brezplačen in kakovosten. SEO zahteva nenehno delo in spremljanje, saj se algoritmi iskalnikov nenehno spreminjajo. Nekaj osnovnih SEO strategij, ki jih lahko uporabite, so:

 • Raziščite ključne besede, ki jih vaši potencialni kupci uporabljajo za iskanje vaših izdelkov ali storitev. Uporabite orodja, ki vam pomagajo najti najbolj relevantne in iskane ključne besede za vašo nišo.
 • Vključite ključne besede v vaše naslove, podnaslove, meta opise, URL-je, oznake in vsebino vaše spletne strani, spletne trgovine. Ne pretiravajte z uporabo ključnih besed, saj lahko to škodi vaši uvrstitvi. Uporabite ključne besede naravno in smiselno, tako da ustvarjate vrednost za vaše obiskovalce.
 • Ustvarite edinstveno, kakovostno in koristno vsebino, ki odgovarja na vprašanja, rešuje probleme in zadovoljuje potrebe vaših obiskovalcev. Vsebina je lahko v obliki blogov, člankov, videov, infografik, e-knjig, webinarjev, podcastov itd. Vsebina vam pomaga graditi avtoriteto, zaupanje in zvestobo pri vaših obiskovalcih in kupcih. Poleg tega vam pomaga pridobiti povratne povezave (backlinks) od drugih spletnih strani, ki se sklicujejo na vašo vsebino. Povratne povezave so pomemben signal za iskalnike, ki kaže na kredibilnost in popularnost vaše spletne strani ali spletne trgovine.
 • Izboljšajte hitrost nalaganja, mobilno prijaznost in varnost vaše spletne strani, spletne trgovine. Hitrost nalaganja je čas, ki je potreben, da se vaša spletna stran, spletna trgovina naloži na napravi obiskovalca. Če je ta čas predolg, lahko obiskovalec zapusti vašo spletno stran ali spletno trgovino, preden jo vidi. Mobilna prijaznost je sposobnost vaše spletne strani ali spletne trgovine, da se prilagodi različnim velikostim in vrstam zaslonov, ki jih uporabljajo obiskovalci. Varnost je zaščita vaše spletne strani, spletne trgovine pred hekerji in zlonamernimi napadi. Vse te tri stvari vplivajo na uporabniško izkušnjo in uvrstitev vaše spletne strani, spletne trgovine na iskalnikih.

Razvijajte socialne medije

Socialni mediji so odličen način, kako povečati prepoznavnost, angažiranost in promet na vaši spletni strani ali spletni trgovini. Socialni mediji vam omogočajo, da komunicirate z vašo ciljno publiko, delite vašo zgodbo, vrednote in osebnost, prikazujete svoje izdelke ali storitve, dobivate povratne informacije in mnenja, gradite odnose in skupnost. Nekaj nasvetov, kako uspešno uporabljati socialne medije, so:

 • Izberite prave socialne medije za vašo nišo. Ne poskušajte biti prisotni na vseh socialnih medijih, ampak se osredotočite na tiste, ki jih vaša ciljna publika najbolj uporablja in kjer lahko najbolje predstavite svojo ponudbo. Na primer, če prodajate modne izdelke, so Instagram, Pinterest in TikTok verjetno boljša izbira kot LinkedIn ali Twitter.
 • Ustvarite privlačen in profesionalen profil na socialnih medijih. Uporabite visokokakovostne slike, logotip, slogan, opis, povezave in druge elemente, ki predstavljajo vašo blagovno znamko in vašo ponudbo. Poskrbite, da je vaš profil usklajen z vašo spletno stranjo, spletno trgovino in drugimi kanali komunikacije.
 • Objavljajte redno, dosledno in relevantno vsebino. Načrtujte svoje objave vnaprej. Objavljajte vsebino, ki je zanimiva, koristna, zabavna, poučna, navdihujoča ali spodbudna za vašo ciljno publiko. Uporabljajte različne formate, kot so slike, videi, zgodbice, anketi, kvizi, vprašanja, citati, nasveti, statistike itd. Vključite ključne besede, oznake in povezave do vaše spletne strani ali spletne trgovine, kjer je to primerno.
 • Spodbujajte interakcijo in dialog z vašo ciljno publiko. Odzivajte se na komentarje, vprašanja, povratne informacije in mnenja, ki jih prejmete na svojih socialnih medijih. Zahvalite se za podporo, pohvale in priporočila. Rešite morebitne težave, pritožbe ali reklamacije. Postavljajte odprta vprašanja, povabite k sodelovanju, povabite k deljenju, povabite k nakupu. Pokažite, da ste prisotni, pozorni in prijazni.
 • Sodelujte z drugimi blagovnimi znamkami, vplivneži, blogerji, mediji, ki so povezani z vašo nišo. Išči priložnosti za partnerstvo, sponzorstvo, gostovanje, intervjuje, recenzije, nagradne igre, skupne akcije, ki vam lahko pomagajo doseči večjo publiko, povečati prepoznavnost in verodostojnost, ustvariti vrednost in zaupanje, spodbuditi promet in prodajo na vaši spletni strani, spletni trgovini. Izberite tiste, ki imajo podobne vrednote, cilje in ciljno publiko kot vi. Bodite profesionalni, kreativni in poštni pri sodelovanju.

Uporabite e-mail marketing

E-mail marketing je eno najučinkovitejših in najcenejših orodij za povečanje prometa in prodaje na vaši spletni strani, spletni trgovini. E-mail marketing vam omogoča, da vzpostavite neposreden in oseben stik z vašimi potencialnimi in obstoječimi kupci, jim pošiljate prilagojena in ciljna sporočila, ki jih informirajo, izobražujejo, zabavajo, prepričujejo in spodbujajo k nakupu. Nekaj nasvetov, kako uspešno uporabljati e-mail marketing, so:

 • Zgradite svojo e-mail listo. To je seznam e-mail naslovov ljudi, ki so se prijavili na vaše e-mail novice, ki so se registrirali na vaši spletni strani, spletni trgovini, ki so opravili nakup na vaši spletni strani, spletni trgovini, ki so se udeležili vašega webinarja, ki so prenesli vašoo e-knjigo itd. To so ljudje, ki so že pokazali zanimanje za vašo ponudbo in so bolj verjetno, da bodo postali vaši kupci. Za gradnjo svoje e-mail liste lahko uporabite različne strategije, kot so:
 • Ponudite nekaj vrednega v zameno za e-mail naslov, kot je popust, brezplačna dostava, brezplačen vzorec, brezplačen posvet, brezplačen tečaj, brezplačna e-knjiga, brezplačen webinar itd. To se imenuje lead magnet ali magnet za potencialne stranke.
 • Uporabite privlačen in jasen poziv k dejanju (call to action) na vaši spletni strani, spletni trgovini, socialnih medijih, blogih, ki spodbuja obiskovalce, da se prijavijo na tvoje e-mail novice, da ne zamudijo nobenih novic, ponudb, nasvetov, zgodb itd. To se imenuje opt-in ali privolitev.
 • Uporabite orodja, kot je [Mailchimp], ki vam pomagajo ustvariti, upravljati in rasti vašo e-mail listo. Mailchimp vam omogoča tudi, da segmentirate svojo e-mail listo glede na različne kriterije, kot so lokacija, starost, spol, interesi, vedenje, nakupna zgodovina itd. To vam pomaga pošiljati bolj prilagojena in ciljna sporočila vašim e-mail prejemnikom.
 • Pošiljajte redno, dosledno in relevantno e-mail vsebino. Načrtujte svoje e-mail kampanje vnaprej in uporabite orodja, kot je [Mailchimp], ki vam pomagajo avtomatizirati in optimizirati vaše e-mail sporočila. Pošiljajte e-mail vsebino, ki je zanimiva, koristna, zabavna, poučna, navdihujoča ali spodbudna za vaše e-mail prejemnike. Uporabljajte različne vrste e-mail sporočil, kot so:
 • Dobrodošlica. To je e-mail, ki ga pošljete novim e-mail prejemnikom, ko se prijavijo na vaše e-mail novice. V tem e-mailu se jim zahvalite za prijavo, jim predstavite tvojo blagovno znamko in vašo ponudbo, jim dostavite vaš lead magnet, če ste ga ponudili, jim poveste, kaj lahko pričakujejo od vaših e-mail novic, jim date možnost, da prilagodijo svoje nastavitve in preference, jim date možnost, da se odjavijo, če želijo.
 • Vrednost. To so e-maili, ko jim pošiljate vrednostno vsebino, ki jim pomaga rešiti probleme, zadovoljiti potrebe, izboljšati življenje, učiti se novih stvari, zabavati se itd. To so lahko blogi, članki, videi, infografike, e-knjige, webinarji, podcasti itd. V teh e-mailih ne poskušate prodajati, ampak graditi zaupanje, avtoriteto in zvestobo pri vaših e-mail prejemnikih.
 • Promocija. To so e-maili, ki jim pošiljate promocijsko vsebino, ki jim predstavlja vaše izdelke ali storitve, jim pokaže prednosti in koristi, ki jih prinašajo, jim pove, zakaj so boljši od konkurence, jim pove, kako jih lahko kupijo, jim ponudi posebne ponudbe, popuste, brezplačno dostavo, garancijo, vračilo denarja itd. V teh e-mailih poskušate prodajati, ampak na način, ki je privlačen, prepričljiv in spodbuden za vaše e-mail prejemnike.
 • Zvestoba. To so e-maili, ki jih pošiljate obstoječim kupcem, ki so že opravili nakup na vaši spletni strani, spletni trgovini. V teh e-mailih se jim zahvalite za nakup, jim potrdite njihovo naročilo, jim sporočite status njihove dostave, jim ponudite pomoč, podporo, nasvete, jim pošljete anketo, povprašate po njihovem zadovoljstvu, mnenju, priporočilu, jim ponudite dodatne izdelke ali storitve, ki bi jih lahko zanimali, jim ponudite program zvestobe, nagrade, ugodnosti itd. V teh e-mailih poskušate povečati zvestobo, ponovne nakupe, priporočila in zadržanje kupcev.

Optimizirajte svoje e-mail sporočila. Za to, da bodo vašaa e-mail sporočila učinkovita, morajo biti optimizirana za različne vidike, kot so:

Zadeva. To je naslov vašega e-mail sporočila, ki se prikaže v nabiralniku vašega e-mail prejemnika. Zadeva je ključna za to, da pritegnete pozornost in zanimanje vašega e-mail prejemnika in ga spodbudite, da odpre vašee e-mail sporočilo. Zadeva mora biti privlačna, zanimiva, radovedna, koristna, nujna, osebna, kratka in jasna. Uporabite ključne besede, številke, vprašanja, izjave, izzive, obljube, ki bodo vzbudile čustva in radovednost pri vašem e-mail prejemniku. Na primer, namesto da napišete “Novi izdelki v naši spletni trgovini”, lahko napišete “Ne zamudite teh 5 neverjetnih novosti, ki vas čakajo v naši spletni trgovini”.

 • Uvod. To je prvi odstavek vašega e-mail sporočila, ki se prikaže v nabiralniku vašega e-mail prejemnika, ko odpre vaše e-mail sporočilo. Uvod je pomemben za to, da zadržite pozornost in zanimanje vašega e-mail prejemnika in ga spodbudite, da prebere celotno e-mail sporočilo. Uvod mora biti prijazen, oseben, relevanten, koristen, zanimiv in jasen. Uporabite osebne zaimke, kot je “ti”, “te”, “tvoj”, da se obrnete na svojega e-mail prejemnika. Uporabite komplimente, pohvale, zahvale, humor, zgodbe, da ustvarite dober vtis in vzpostavite povezavo. Uporabite ključne besede, številke, vprašanja, izjave, izzive, obljube, ki bodo vzbudile čustva in radovednost pri vašem e-mail prejemniku. Na primer, namesto da napišete “Pozdravljeni, hvala, ker ste se prijavili na naše e-mail novice. V tem e-mailu vam bomo predstavili naše nove izdelke”, lahko napišete “Pozdravljen/a, dragi/a [ime], kako si kaj? Veseli smo, da si del naše skupnosti. Danes imamo za vas nekaj posebnega. Ste pripravljen/a odkriti naše nove izdelke, ki bodo spremenili vaše življenje?”.
 • Telo. To je glavni del vašega e-mail sporočila, ki vsebuje glavno sporočilo, ki ga želite posredovati vašemuu e-mail prejemniku. Telo mora biti informativno, prepričljivo, spodbudno in jasno. Uporabite podnaslove, alineje, točke, slike, videe, grafike, da organizirate in vizualizirate svoje sporočilo. Uporabite dejstva, statistike, citate, pričevanja, primerjave, da podkrepite svoje sporočilo. Uporabite koristi, prednosti, rešitve, rezultate, da pokažete vrednost svojega sporočila. Uporabite čustva, radovednost, nujnost, ekskluzivnost, da povečate zanimanje in motivacijo svojega e-mail prejemnika. Na primer, namesto da napišete “Naši novi izdelki so narejeni iz naravnih materialov, imajo lep dizajn in so zelo ugodni”, lahko napišete “Si želiteš izboljšati svoje zdravje, lepoto in dobro počutje? Potem morate spoznati naše nove izdelke, ki so narejeni iz 100% naravnih materialov, ki negujejo vašo kožo, lase in telo. Poleg tega imajo naši novi izdelki čudovit dizajn, ki bo popestril vaš dom, pisarno ali darilo. In kar je najboljše, naši novi izdelki so zelo ugodni, saj smo za vas pripravili posebno ponudbo, ki velja samo danes. Ne zamudite te priložnosti in si oglejte naše nove izdelke zdaj!”.
 • Zaključek. To je zadnji odstavek vašega e-mail sporočila, ki povzame vaše sporočilo in vsebuje glavni poziv k dejanju, ki ga želite, da ga izvede vaš e-mail prejemnik. Zaključek mora biti jasen, natančen, močan in nujen. Uporabite glagole, ki opisujejo, kaj želite, da naredi vaš e-mail prejemnik, kot so “kliknite”, “naročite”, “preverite”, “prijavite se”, “odgovorite” itd. Uporabite povezave, gumbe, kode, kupone, da olajšate in pospešite akcijo vašega e-mail prejemnika. Uporabite čustva, radovednost, nujnost, ekskluzivnost, da povečate zanimanje in motivacijo vašega e-mail prejemnika. Na primer, namesto da napišete “Če vas zanimajo naši novi izdelki, obiščite našo spletno stran in si jih oglejte”, lahko napišeš “Ne čakajte več in si zagotovite svoje nove izdelke zdaj, preden zmanjka zaloge. Kliknite na spodnji gumb in vnesite kodo NOVI20, da prejmete 20% popust na svoje naročilo. Pohitite, ta ponudba velja samo do polnoči!”.

Uporabite oglaševanje

Oglaševanje je plačan način, kako povečati promet in prodajo na vaši spletni strani ali spletni trgovini. Oglaševanje vam omogoča, da dosežete večjo, bolj ciljno in bolj kvalificirano publiko, ki je bolj verjetno, da bo obiskala vašo spletno stran, spletno trgovino in opravila nakup. Oglaševanje zahteva določen proračun, strategijo in spremljanje, da dosežete najboljše rezultate. Nekaj vrst oglaševanja, ki jih lahko uporabite, so:

PPC (Pay Per Click) oglaševanje. To je vrsta oglaševanja, pri kateri plačate le, ko nekdo klikne na vaš oglas, ki se prikaže na iskalnikih, kot je Google, ali na drugih spletnih straneh, ki so povezane z vašo nišo. PPC oglaševanje vam omogoča, da ustvarite oglase, ki so prilagojeni vašim ključnim besedam, ciljni publiki, lokaciji, času, napravi itd. PPC oglaševanje vam omogoča, da merite učinkovitost vaših oglasov, kot so število klikov, konverzij, stroškov, donosnosti itd. PPC oglaševanje zahteva nenehno testiranje, optimizacijo in prilagajanje vaših oglasov, da dosežete najboljše rezultate. Za PPC oglaševanje lahko uporabite orodja, kot je Google Analytics, ki vam pomagajo ustvariti, upravljati in spremljati vaše PPC kampanje.

  SMM (Social Media Marketing) oglaševanje. To je vrsta oglaševanja, pri kateri plačate, da se vaši oglasi prikažejo na socialnih medijih, kot so Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, Pinterest, TikTok itd. SMM oglaševanje vam omogoča, da dosežete veliko, raznoliko in angažirano publiko, ki uporablja socialne medije. SMM oglaševanje vam omogoča, da ustvarite oglase, ki so prilagojeni vašim ciljem, ciljni publiki, vsebini, formatu, proračunu itd. SMM oglaševanje vam omogoča, da merite učinkovitost vaših oglasov, kot so število prikazov, dosega, všečkov, komentarjev, delitev, klikov, konverzij itd. SMM oglaševanje zahteva nenehno testiranje, optimizacijo in prilagajanje vaših oglasov, da dosežete najboljše rezultate. Za SMM oglaševanje lahko uporabite orodja, kot je Facebook Ads Manager, ki vam pomagajo ustvariti, upravljati in spremljati vaše SMM kampanje.
  Vsebinsko oglaševanje. To je vrsta oglaševanja, pri kateri plačate, da se vaša vsebina, kot so blogi, članki, videi, infografike, e-knjige, webinarji, podcasti itd., prikaže na drugih spletnih straneh, ki so povezane z vašo nišo. Vsebinsko oglaševanje vam omogoča, da dosežete publiko, ki išče informacije, rešitve, nasvete, izobraževanje itd., povezane z vašo ponudbo. Vsebinsko oglaševanje vam omogoča, da ustvarite vsebino, ki je kakovostna, koristna, zanimiva, poučna, navdihujoča ali zabavna za vašo ciljno publiko. Vsebinsko oglaševanje vam omogoča, da merite učinkovitost vaše vsebine, kot so število prikazov, klikov, konverzij, povratnih povezav, delitev itd. Vsebinsko oglaševanje zahteva nenehno ustvarjanje, posodabljanje in promocijo vaše vsebine, da dosežete najboljše rezultate. Za vsebinsko oglaševanje lahko uporabite orodja, ki vam pomagajo ustvariti, upravljati in spremljati vaše vsebinske kampanje.

  Uporabite analitiko

  Analitika je proces zbiranja, merjenja, analiziranja in poročanja o podatkih, ki se nanašajo na vašo spletno stran, spletno trgovino, promet, prodajo, oglaševanje, vsebino, socialne medije itd. Analitika vam omogoča, da razumete, kdo so vaši obiskovalci in kupci, kaj jih zanima, kaj jih motivira, kaj jih ovira, kaj delajo na vaši spletni strani, spletni trgovini, kako pridejo do vaše spletne strani, spletne trgovine, kako se odzivajo na vaše oglase, vsebino, e-mail sporočila itd. Analitika vam omogoča, da izboljšate svojo spletno stran, spletno trgovino, promet, prodajo, oglaševanje, vsebino, socialne medije itd. Analitika zahteva nenehno zbiranje, spremljanje, testiranje, optimizacijo in prilagajanje vaših podatkov, da dosežete najboljše rezultate. Za analitiko lahko uporabite orodja, kot je Google Analytics, ki vam pomagajo zbirati, meriti, analizirati in poročati o vaših podatkih.

  Če pa potrebujete profesionalno pomoč pri izdelavi spletne strani ali spletne trgovine se lahko obrnete na splet99.net. Splet99.net vam lahko ponudi kakovostne, ugodne in hitre storitve, ki bodo zadovoljile vaše potrebe in pričakovanja.

  Preberite tudi: